~ SAHABAT SAHABAT BLOGGER ~

There was an error in this gadget

IKLAN SEBENTAR

Wednesday, July 20, 2011

TRIP TO PULAU PINANG (13 - 15 JULAI) (P.5)

14 Julai, sebelah petangnya pula
Atas permintaan
 Big Boss Dato'Zakaria
yang teringin makan PASEMBUR 
so rombongan kami ke pusat Peniaga di jalan 
GURNEY untuk pekena ROJAK / PASEMBUR pula..
Tempat ni memang OPEN AIR.
Dan ramai orang..
Bahan bahan Pasembuq yang aku pilih...
aku ambik tak banyak
sebab nanti bila dah di potong
dicampur dengan sayur sayuran sure jadi banyak.
Pengalaman dah ada...

inilah Pasembuq aku tadi...
Bila dah dipotong jadi banyak..
Mengcunggap juga nak habiskan...

Zam yang berdaya menghabiskan separuh aje pasembuqnya.


Setelah perut masing masing kenyang, 
Dari sini (Gurney)
kami ke PADANG KOTA LAMA.
Saja aje nak menghirup suasana angin Pantai disana.
(Tapi tak ambik gambar pun)


Selepas menghabiskan sedikit masa di Padang Kota Lama,
kami pun bertolak balik ke Hotel.
Diwaktu ini ada kejadian yang boleh dikatakan lawak.
Seorang daripada kami kena tinggal...
Boleh tak perasan
En Amin tak naik bas lagi waktu tu...
So kenalah kami berpatah balik untuk jemput dia..
Sorry...En Amin...
Bukan NIAT kami nak tinggalkan En Amin.
v
v
v
v
On the way nak balik Hotel,
Singgah sebentar membeli
Ole - ole sebagai Buah tangan 
sebelum balik ke Kuala Lumpur keesokan pagi.
v
v
v
Kalau ke Penang,
Tidak SAH @ tak Lengkap sekiranya anda tidak membeli 
JERUK.
Kami singgah di
JERUK NASIR di Jalan "PENANG ROAD"
NASIR JERUK ini adalah salah satu kedai MELAYU yang menjual jeruk.
Kebanyakannya Penjual jeruk ini
di monopoli oleh kaum Cina.
Pelbagai Jenis Jeruk terdapat disini.
Jeruk Pala, jeruk Salak, jeruk kulit mangga
dan macam macam lagi...
Kalau peminat jeruk sure banyak Jeruk akan di Borong disini.
Peeehhh......
TAK KARUAN dibuatnya...
Selain Jeruk Basah jeruk kering juga ada dijual disini.
Selepas selesai membeli jeruk kami terus balik ke hotel....
v
v
v
v
DINNER....!!!
Sebenarnya masing masing masih 
kekenyangan makan Pasembuq petang tadi
tapi
seperti yang di katakan
Penang adalah SYURGA makanan
so
kami tak mahu melepaskan peluang untuk merasai
KENIKMATANNYA...
Kalau anda melihat
PAPAN IKLAN dibawah ini
saya pasti anda semua tak tau 
APA ISTIMEWA kedai ini....

Bila sebut nama restoran ini 
pasti ramai yang tak mengenali kerana restoran ini lebih di KENALI
sebagai 
RESTORAN NASI KANDAR BERATUR
Lokasi Nasi Kandar Beratur ini
bersebelahan dengan MASJID KAPITAN KELING
terletak juga di JALAN KAPITAN KELING.
Mula beropera jam 10 Malam.
jadi kalau siang hari jangan mengada ngada nak makan kat sini
sebab ianya hanya buka diwaktu malam hingga dini hari...

Kami ke nasi kandar beratur ini jalan kaki sahaja dari Hotel.
tak jauh sangat dari hotel kami.
ambik masa berjalan dalam 15 -20 minit aje.
SERONOK
juga sesekali berjalan malam macam ni.

Kami sampai jam 10.45 malam..
Orang dah ramai beratur.
membuatkan aku agak teruja sedikit...
Ramai orang Q sure nasi kandarnya sedap sehingga orang sanggup beratur.
Kami beratur lebih kurang 20 minit.
 tetap "SABAR"
kalau tidak sure sudah pergi kedai lain.
tapi
disebabkan POPULAR nasi kandar beratur ini
jadi kami 
benar benar nak merasai kenikmatan nasi kandar ni.

Beratur....beratur...dan terus beratur....
Lauk pauk yang tersedia....
Mamak nasi kandar ni sedang menunjukan Skill juga...
Berbaloi...
Tak sia sia beratur...
Memang SEDAP nasi kandar Beratur ni.
Bagi pendapat peribadi aku:
ANTARA
NASI KANDAR LINE CLEAR & NASI KANDAR BERATUR
lebih sedap
NASI KANDAR BERATUR....

Habis Sudah Entry tentang
bekerja sambil berehat / bercuti di Pulau Pinang...

6 comments:

bujal X said...

tengah khusyuk baca blog akak~sebab saya dalm plan nak gi penang jugak~haha~~

ADAN + LINA said...

Bujal X : Bukan kakak tapi abang..
Blog ni banyak entry abang yg masukkan...

bujal X said...

keh keh keh~~sori bang~da terbiasa panggil blogger kakak @ makcik~sebab saya banyak follow blog perempuan~~haha~

mr.curly said...

wahhh..jln2 sakan nmpakk..hehe

folo sudah..mekaseh ye..

sha a.s said...

aku memula nk komen byk benda..tp bile bc komen si bujal ni, terus aku BATAL!! lawak la haihhh...bang, xde ns kandar ke utk i????

iPai said...

wah .. uhuh .. penah gak pergi nasi kandar beratur .. dasat wo .. sejam beratur .. cukup sekali je datang .. uhuh


kruk kruk .. lapar dah ni