~ SAHABAT SAHABAT BLOGGER ~

There was an error in this gadget

IKLAN SEBENTAR

Monday, July 4, 2011

DAH BOLEH HARAP.....!!!!!

Sabtu, 02 Julai 2011.
Aku lepak aje dirumah, 
Coz Sabtu & Ahad adalah hari aku SANTAI bersama Famili.
Samaada santai dirumah Atau diluar..
Kali ini aku memilih untuk lepak rumah aje sebab petang nanti baru nak keluar.
Makan tengahari dirumah bersama keluarga.
Lepas makan Kakak E'sya bersuara :
"Daddy, Daddy kata kalau hari cuti,
kakak boleh cuci pinggan untuk siang & malam"
aku pun menganggukkan kepala..
Terus dia senyum tanda suka...!!!
Lepas makan, dia angkat pinggan dia,
Buang sisa makanan didalam Tong Sampah.
Lepas tu dia memulakan step - step membasuh pinggan.
Seisi menyabun pinggan.
Bilas pinggan yang telah disabun.
Menyabun pula gelas yang digunakan.
Membilas gelas yang telah disabunkan.
Kakak E,sya memang kerja teliti dan berhati hati.
Sebab aku dah warning dia awal awal.
"Kalau Pinggan Atau Gelas pecah lepas ni tak boleh basuh pinggan lagi"
Sebab tu dia berhati hati...
Tenggok...!!!
Dua beradik berusaha nak membasuh pinggan.
Iktiar dia supaya sampai sink.

Biarpun aku PEMBANTU RUMAH (Bibik) tapi sebenarnya aku suka bila Princess E'sya ni bersungguh sungguh untuk membasuh pinggan.Lagipun E'sya perempuan, Jadi aku pastikan dia boleh membuat kerja kerja rumah suatu hari nanti..Aku tak nak dia bergantung hidup pada Bibik untuk membuat kerja rumah.Bak kata orang "Melentur Buluh Biar Dari Rebung"
Iyalah..Sampai bila pula Bibik akan memberi perkhidmatan pada Famili aku.
Suatu hari nanti pasti dia akan pulang ke Indonesia..

5 comments:

sha a.s said...

boleh bwt menantu ni...ehehe

Nazri Razra said...

Saya setuju. Hantaran jgn la mahal sangat..

ADAN + LINA said...

sha.as: Untung dapat dia ni, aku latih supaya pandai buat kerja kerja rumah..Lepas ni nak ajar Lipat kain pula...

ADAN + LINA said...

Nazri Razra: Soal Hantaran tu kita tengok TIME tu berapa dia punya Rate....
Tapi minta minta adalah mana mana kerabat berkenan...Ha..ha...ha....

..::SangRatoo::.. said...

syabbas bang...kite kene latih anak kita buat sendiri :)