~ SAHABAT SAHABAT BLOGGER ~

There was an error in this gadget

IKLAN SEBENTAR

Friday, March 30, 2012

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU.

Hai rakan semua.
Hari ini sure ramai yang HAPPY
sebab
Hari ini hari Jumaat
maka
Pelajar sekolah = cuti hujung minggu
Pekerja goverment = cuti hujung minggu
Pekerja Swasta = separuh ada yang cuti & ada yang kena kerja.
Pelbagai bentuk ucapan untuk mengambar kegembiraan.
Biarpun cuti singkat 2 hari
tapi inilah masa yang ditunggu tunggu
setelah 5 hari penat bekerja.
Cuti 2 hari ini pelbagai agenda telah dirancang & disusun.
maka:

Yang single @ solo
akan keluar window shoping menghabiskan masa
manalah tau kot kot boleh sangkut boi pren / girl pren.
(Sambil menyelam minum air)

Yang ada couple
Inilah masa untuk untuk keluar bersama pasangan (Dating)
akan keluar menonton wayang, lepak taman,keluar makan.
Disamping itu boleh mengenali pasangan dengan lebih dekat lagi.

Yang ada bertunang
Kesempatan cuti ini diambil untuk
 mencari barang barang bagi persedian perkawinan.
Tinjau tinjau butik pengantin, cari bunga telur, cari kad kawin
dan macam macam lagi.

Yang ada keluarga
inilah masa untuk bersama suami / isteri dan anak anak.
untuk mengeratkan lagi ikatan kekeluargaan.


Ada juga yang mengambil kesempatan cuti hujung minggu ini
untuk menziarahi Mak Ayah dan saudara mara dikampung.
namun
Apa juga cara dan aktiviti anda untuk menghabiskan
cuti hujung minggu ini
yang penting sekali
KESELAMATAN DIRI
harus dijaga.
dan
Buatlah perkara perkara yang berfaedah.

Adando juga mengucapkan:

07 JAMADILAWAL 1433H

Mari kita membuat perkara perkara sunnah dihari Jumaat
antaranya:

DIRI SENDIRI
1. Mandi sunat Jumaat
2. Memakai pakaian yang bersih dan cantik
3. memakai bau-bauan.
4. Sunat memakai pakaian yang berwarna putih.
5. Sunat mengelokkan rupa parasnya dengan membersihkan anggota tubuh badan.
6. Memotong kuku.
7. mengemaskan misai & Janggut.
8. mencabut bulu ketiak.
9. Mencukur bulu air-ari.
 10. Menggosok gigi dan sebagainya.
(Jangan nak memandai mencukur BULU KENING)

IBADAH
1.Keluar ke masjid dengan niat untuk menunaikan solat Jumaat seawal waktunya.
2. Berjalan kaki ke Masjid.
3. Membanyakkan membaca zikir, berselawat dan bertahmid kepada Allah.
4. Memperbanyakkan membaca surah Al Kahfi pada malam Jumaat dan di waktu siangnya.
5. Memperbanyakkan membaca doa dan memohon keampunan dari Allah
(pada malam dan waktu siangnya)
6. Melakukan sembahyang sunat 4 rakaat sebelum Jumaat dan 4 lagi selepasnya.
7. Sunat membaca surah al Fatihah, al Ikhlas, al Falaq dan an Nas setiap satunya sebanyak 7x selepas memberi salam sembahyang Jumaat.
Sabda Rasulullah s.a.w. "Sesiapa membaca surah Fatihah, al Ikhlas, al Falaq dan an Nas sebanyak 7 kali sebelum ia mengubah cara duduknya setelah imam selesai memberi salam pada hari Jumaat, nescaya akan diampuni dosa-dosanya yang telah dilakukan dan yang akan datang serta diberi ganjaran pahala sebanyak bilangan orang yang beriman kepada Allah dan RasulNya."
8.Disunatkan bagi orang yang mengantuk ketika mendengar khutbah pada hari Jumaat supaya berpindah tempat duduknya.
Berdasarkan riwayat dari Ibnu Umar katanya,
"Aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda, "Apabila salah seorang daripada kamu mengantuk pada hari Jumaat di dalam majlisnya maka hendaklah ia berpindah ke tempat duduk lain."




Thursday, March 29, 2012

"SEGMEN NASZ : JOM KENAL BLOGGER"

Salam sejahtera.
Petang petang cam gini time terjah blog kawan kawan
terpandang pula satu segmen dari
 PENGANTIN BARU
Iaitu
Saudara MOHD NASER
Kalau rakan rakan blog adando nak join
syaratnya klik kat bawah ni
Dan Mudah aje,
Jawap soalan soalan yang diberi
seperti dibawah ni.

                                               A. Nama Penuh Saya?
Shahadan Baharudin

B. Nama Panggilan Saya?
Adando
C. Sejak Bila Saya Berblogging?
Bermula tahun 2008

D. Url Blog Saya?




Mudah sahajakan...
So apa tunggu lagi
sebab segmen ini berakhir dipenghujung hari ini.

Wednesday, March 28, 2012

KOLEKSI MY PRINCESS AIDA SYADIENA

Salam Sejahtera semua.
Kali ini adando nak bercerita tentang
koleksi "HEADBAND"
My Princess
v
v
v
Aida Syadiena Illiesya
Anak Sulong adando yang berusia 6 tahun ni.
Memang banyak koleksi headband dia.
yang ini baru sebahagian sahaja.
Headband ini dikumpul sejak dulu
Sedar tak sedar dah banyak.
macam macam fesyen.
Agak agaknya kalau disimpan sampai dewasa
terpaksa buat satu bilik KHAS
untuk menyimpan Headband ni.
Ada juga yang sudah diberi kepada
cousin perempuan.
Nasib baik Esya ni jenis pandai jaga barang.
Kebanyakannya semua warna Pink
Eeemmm...Biasalah pempuan...
Kesemua headband ini masih dalam keadaan baik
dan masih digunakan..
Setiap hari kesekolah
dari hari Isnin hingga Jumaat
pasti
Headbandnya akan bertukar tukar..
Hebatkan...!!!
ini Headband yang paling baru.
Sekali beli setengah dozen.
Biru, Merah, Unggu, Hijau, Coklat

Pose dengan headband baru.

Nasib baik tak mahal.
Bolehlah beli sekali setengah dozen.



Dah macam penjual HEADBAND pula rasanya...!!!

WW# ANAK ANAK

3 ORANG BUDAK YANG SELALU BUAT RUMAH JADI RIUH RENDAH.
GELAGAT YANG SELALU MENCERIAKAN SUASANA.
PENYERI RUMAHTANGGA.
SAYANG.....
KAMU SEMUA...!!!

Monday, March 26, 2012

SALAM SEJAHTERA

Assalamualaikum....
Hai apa khabar semua..???
Semoga semuanya sejahtera untuk menjalani minggu terakhir di bulan March ini.
Pada yang kurang sihat semoga cepat sembuh.
Seronok dihujung minggu..???
Sure seronok maklumlah dah Gaji
Keseronokan dihujung minggu sure membuatkan ada sesetengah menjadi LIAT & LEMAU
untuk menghadapi
Hari ISNIN.
Dahhhh.....!!!!
Seru cepat MOOD untuk berkerja...!!!
tak mau malas malas...!!!
Ingat..!!!
Kerja adalah tanggungjawab.
BYE...!!!

Tuesday, March 20, 2012

PENGKONGSIAN ILMU

Salam Sejahtera.
Hari ini adando rasa tak berapa selesa.
Kena gatal gatal satu badan.
Sementara menunggu Doctor sampai
adando masukkan entry ini.
Peringatan ini untuk diri adando
 dan juga
kepada semua pembaca yang beragama islam.

Monday, March 19, 2012

~ ~ ISNIN OH ISNIN ~ ~

SALAM ISNIN.
Biasalah hari Isnin sure macam lemau sikit.
Seru MOOD dipagi pagi ni....
Bagi murid murid sekolah menenggah atau sekolah rendah sure lagi liat
sebab dah mula semula seisi persekolahan
setelah bercuti selama seminggu.
Yang berjawatan cikgu juga mesti agak malas ( rasanya )
Apapun...
Ceriakan segera mood dipagi isnin ni...!!!!

Thursday, March 15, 2012

SUPRISE PARTY BIRTHDAY AIRIEL DI SUNGAI PETANI.

Salam sejahtera.
Masih lagi entry mengenai Birthday si Hero Ben 10
Aidid Airiel Shahreza yang ke 4 tahun.
Jika sebelum ini adando anak beranak aje yang meraikan
birthday si abang aidid
tapi kali ini
majlis sambutan hari jadinya
dibuat dirumah mertua adando
di Sg Petani, Kedah
pada 10 March 2012 (Sabtu)

Masih lagi mengekalkan kek yang bertema
BEN 10.
Segala Persiapan kali ini
dibantu oleh adik- adik ipar adando.
Terima kasih
wahai
adik adik ipar ku.
Party Hat juga Ben 10
KFC sebagai menu malam tu.
Sewaktu kami sibuk menyediakan segala urusan party ini,
Adando dah suruh Acu (Adik ipar)
untuk membawa abang Aidid keluar meronda ronda sekitar taman.
Apabila semuanya telah selesai adando pun call
acu suruh balik...
Sesampai aje dirumah...
Apabila abang aidid masuk rumah,
Kami serentak menyanyikan lagu
" Happy Birthday "
memang abang aidid terkejut sesangat.
Merah muka dia yang putih tu...
Lebih teruja bila kek Ben 10 tu besar
sebab sebelum ni kek nya kecil sahaja.
Terkejut, Malu, terkesima sebentar
Abang aidid dengan Suprise Party dia.
Tengok gambar kat atas tu..
Aidid memegang kepala kerana terkejut...!!!
Birthday BOY.
4 tahun sudahhh......!!!
Pose dari birthday boy

Acara tiup lilin.
Eryna pula yang teruja.
Sabar Eryna nanti bulan 6
kita celebrate birthday eryna pula.
Mari kita potong kek.
Punyalah sayang dia nak potong kek ben 10.
Daddy...Nak potong dekat mana ni..??
kaki atau kepala..???
Soalan Aidid.
Potong kek with Mummy
sebab birthday mummy dah nak dekat juga.
Suapan untuk mummy.
Sedapnyaaaaa....!!!
Suapan untuk Tok Yan.
Suapan untuk Mak tok
~ Bergambar dengan kakak ~

Terima kasih kepada adik adik iparku, Biras beras ku...
kerana membantu menjayakan suprise party ini.

Wednesday, March 14, 2012

CELEBRATE BIRTHDAY MY HERO ~ BEN 10

~ SALAM SEJAHTERA ~
Fuhh...
Lemau sikit kerja hari ini,
maklum ajelah baru start kerja hari ni
setelah bercuti dari Jumaat lepas....!!!
Balik utara kedah...!!!

Adando nak bercerita tentang celebrate birthday
satu satunya anak lelaki adando
AIDID AIRIEL SHAHREZA
yang sudah pun berusia 4 tahun.
Pada 08 MARCH 2012. (Khamis)
Selepas habis kerja adando pun bergegas balik rumah
sebab nak celebrate birthday si Ben 10.
Celebrate bersama famili sahaja.
sebab esoknya
Jumaat 09 March,
Adando nak balik ke Kedah
dan Suprise birthday Airiel dah disusun
dengan bantuan adik ipar adando.
Disebabkan dia memang minat Ben 10
so
Kek dia pun dah tentu Ben 10.
Kek kecil sahaja.
Cukuplah untuk adando anak beranak.
Layanzzzz........
 Gambar gambar
adando sekeluarga meraikan Birthday
Aidid Airiel.
Inilah dia
Birthday Boy.
Aidid Airiel Shahreza
Genap berusia 4 tahun.
Happy si Aidid..
Pose dari Birthday Boy.

3 beradik.

Biasalah bila time time mcm ni
budak budak aje yang lebih.

Tiup jangan tak tiup.....


Mari kita potong kek Ben 10.




Kakak menyuapkan kek kepada abang aidid.

Harap harap kemesraan dua beradik ini akan terus berkekalan hingga dewasa.

Turn abang pula suapkan kek pada kakaknya.

Biarpun simple
kami anak beranak aje
tetap Happy.

SELAMAT HARI LAHIR AIDID.