~ SAHABAT SAHABAT BLOGGER ~

There was an error in this gadget

IKLAN SEBENTAR

Friday, April 20, 2012

MAKE OVER MY HOUSE.

Hello...SELAMAT SEJAHTERA you alls....!!!
Sekarang ini adando dan wife
tengah berangan-angan MAKE OVER kediaman kami.
Iyalah...
Dah hampir 4 tahun decoration rumah kitaorang ini,
Adando pernah masukkan gambar gambar kediaman kami pada blog lama adando.
Kalau nak tengok kediaman adando
v
v
v
v

Dah lama macam ni...
Rasa jemu pula sebab tu ada juga terfikir untuk tukar perabot dan langsir.
Nak nampak MODEN & SEGAR..

Berangan angan nak sambar set macam kat bawah ni
v
v
v
v
Sofa warna WHITE.
Dah servey merata rata kedai perabot.
Dah jumpa cuma tengah fikir semasak masaknya sebelum ambik.
Sofa putih ni susah nak jaga
apatahlagi anak anak adando sekarang ni
dalam proses pembesaran.
Namun
lebih kurang macam inilah impian adando & wife
untuk
Ruang tamu rumah kami.
tapi tak mau combain dengan hitam.

***(Slow - slow adando, Insyaallah akan tercapai juga impian tu... )
Pastikan Raya nanti ruangtamu anda sebegini
ha..ha...ha....



Thursday, April 19, 2012

PENJAGAAN DIRI

Hello semua.
Jika sebelum ni, Adando cerita tentang UBAT GIGI anak anak adando
Kali ini Nak cerita pula tentang penjagaan diri diaorang.
Aidid Airiel Biasalah kalau boleh nak semuanya BEN10.
Ikutkan aje selagi terdaya.
Sewaktu beli barang ni,
Airiel kalau boleh nak beli semuanya 2.
konon macam nak buat stock.

Perbualan adando dengan Siben10 Airiel.
Airiel : "Daddy..abang ambik semua dua boleh tak..???"
Adando: "Nak buat apa beli dua..??"
Airiel : "Nanti kalau satu dah habis, ada satu lagi.."
Adando : "Kalau dah habis, kita belilah lagi."
Airiel : "Kalau kat sini (The store) pun dah habis macam mana..??"
Adando: "Kita cari tempat lain"
Airiel : "kalau tak ada kat tempat lain, macamana..???"
Adando: "ada..Banyak kat tempat lain, Nanti kita boleh beli lagi."
Airiel : "Daddy janji..."
Adando : "Ok..Janji, Tapi abang jangan guna banyak banyak sabun,shampoo dan minyak wangi ni.
nanti cepat habis."
( ayat untuk mengajar dia berjimat cermat )
Jawapan balik dari Siben10 ni
Airiel : "tak apalah, kalau habis kita beli lagi, tadi daddy dah janji."
Adando terus diam dalam hati kata Bijak anak aku ni.
SHAMPOO
SHOWER GEL
SPRAY COLOGNE.

Kalau Airiel tu sibuk dengan BEN10.
Biasalah si kakak Esya sure nak Princess pula.
Tapi sayang Princess tak ada pula.
Perbualan adando dengan e'sya.
Adando: " kakak, Princess tak ada. "
E'sya : " Tak apalah kalau Princess tak ada, agaknya dia (kilang) tak buat lagi kot. "
Adando: " iyalah kakak..Kilang tak buat lagi kot "
(ayat ni supaya dia tak nak jenama lain )
E'sya : " Dah tak ada tak apalah daddy, Powerpuff Girl pun boleh,
sebab kakak ni kan girl. "
( Dalam hati adando ingatkan kalau dah tak ada princess
dia tak nak yang lain sebab kat rumah banyak sudah penjagaan diri ini)
SHAMPOO
COLOGNE
BEDAK.
Dalam pada tengah tengok tengok benda lain.
Aduhhh....
nampak pula dia RANTAI PRINCESS.
" Daddy...Boleh tak kakak ambik rantai ini...?
lagipun kakak tak ada shampoo, bedak dan minyak wangi Princess
jadi kakak ambik ni sebab rantai ni Princess.... "
Adando pun angguk ajelah.
Dah tak boleh nak kata apa.
Biasalah adando ni kalau ngan anak anak memang kalah.
lagipun dia minta kebenaran dulu sebelum nak apa apa
jadi tak sampai hati pula adando tak beri.

Wednesday, April 18, 2012

UBAT GIGI

Hello blogger semua.
Sempat juga adando buat entry kat blog ini.
Kali ni adando nak cerita tentang
Ubat gigi anak anak adando.
Jika sebelum sebelum ini
anak anak adando menggunakan ubat gigi khas untuk kanak kanak
Lama juga depa semua guna ubat gigi kanak kanak ni.
Puas juga nak ajar anak anak supaya guna ubat gigi dewasa
tapi
Alasannya
"Ubat gigi dewasa pedas..."
Yang Pink berperisa Strawberi kepunyaan E'sya
yang oren berperisa orange tu kepunyaan Airiel.
Kalau shoping tu
harus beli ubat gigi ini.
tapi sejak kebelakangan ini
E'sya dan Airiel
sudah bertukar
menggunakan ubat gigi dewasa
sama macam
Adando & My Wife gunakan.
Dah tak pedas ke..????
Dengan budak budak ni kena guna psikologi.
Bila diaorang dah start guna ubat gigi dewasa ni
adando & isteri akan memuji
dan mengatakan
Gigi mereka lebih putih berseri sejak guna ubat gigi dewasa
kalau dulu guna ubat gigi kanak kanak gigi tak berapa nak putih.
Mulut pun bau wangi sekarang ni
so
budak budak ni pun banggalah
bila dipuji...!!!

Tuesday, April 17, 2012

TQ MY BELOVED WIFE.

Salam sejahtera semua.
Last weekend sebelum nak ke Ipoh
My wife beri adando perfume.
Sememangnya adando ni
seorang yang suka perfume.
212 SEXY MEN.
Memang menarik.
Colour, packing, bentuk botol dan Penutupnya ada kuasa megnet.
My Wife kirim dengan husband kawannya ( Pilot )
Berapa harganya adando tak tanya pula.
Bau dia...
Peeehhh..... Jantan Habis.
Perfume ini memang adando suka akan harumannya.
Kalau kita berpeluh baunya akan jadi lebih terangsang.
Adando tak kisah akan sangat harganya.
MURAH Atau MAHAL
yang pentingnya
Baunya sedap dan tidak memeningkan kepala.
Haaa...ni dia
SEXY MEN...!!!!
( SEKSI ke....??? )
Kalau nak tau akan hal perfume
v
v
v
v

Terima Kasih My Beloved wife kerana menghadiahkan perfume ini.
Abang suka sangat...!!!


Monday, April 16, 2012

HADIAH UNTUK...........

Salam semua.
Last Weekend adando bawa famili ke Perak.
Mula mula cadangnya nak ke Ipoh sahaja untuk ziarah sepupu my wife yang baru dapat baby.
Taniah Ayu & Joe
Atas kelahiran baby yang ke 3.
Semoga kehadiran Baby baru ini
akan menyerikan lagi bahtera perkawinan.
Insyaallah.
Plan nak ke Ipoh bertukar disaat akhir.
Memandangkan time dah senja
tak elok ziarah baby time time gitu
so Kami terus ke TAIPING
rumah adik ipar adando di Kemunting.
Lagipun depa baru pindah dari Perlis ke Taiping.
Kami bermalam di Taiping.
Plan nak tidur HOTEL pun tak jadi.
Anak anak dah bising..
"Daddy kata nak tido hotel..."

Esoknya selepas sarapan Pagi.
Adando pun bawa anak anak ke Zoo Taping.
alang alang dah ada di Taiping
bawa ajelah bebudak ni ke Zoo.
Ganti janji nak tidur Hotel ke Zoo Taping.
Yang penting budak budak tu Happy.
Selepas tu baru bertolak ke Ipoh.

Sewaktu di Zoo Taiping,
sebelum masuk Zoo singgah dulu
kedai Souvenir yang ada dipintu masuk Zoo.
terpandang pula kraftangan.
kayu diukir menjadi bentuk binatang
dan dijadikan "PEN"
Adando pun terfikir nak beri pada
pemenang yang memberi komen entry adando dulu.
Pen Gajah dan pen Arnab.
Pen Gajah ni untuk
Saudara AKSARAFENDI
Adando beri pen Gajah ni sesuai untuk LELAKI
kerana sikap Gajah yang gagah.
dan ada belalai.... ( faham faham sudah...!! )
ha...ha...ha......
Pen Rabbit ini pula untuk
Pen Rabbit ni sesuai untuk wanita.
sebab karekter Arnab yang comel dan suka dibelai.
lebih kurang macam kucing...

Ok..Kepada
AKSARAFENDI & CIKSUKABERANGAN
Insyaallah...
Adando akan post pen ini dalam jangkamasa secepat yang boleh.
Tunggu....!!!

Friday, April 13, 2012

APALAH NAK KECOH......

Terpanggil juga untuk Adando membebel tentang pertikaian kemenangan
 Aktor Aaron Aziz oleh Pelakon drama bersiri Sembilu Zed Zaidi.
Aaron yang memenangi 2 Anugerah pada malam itu
Anugerah pelakon Filem lelaki popular
dan
Anugerah Artis paling popular.
TANIAH
Aaron Aziz.
Ini adalah rezeki Aaron Aziz.
Sememangnya ramai yang tahu bahawa Aaron adalah warga Singapura.
menjejakan kaki kemalaysia untuk mencari rezeki.
dan disini (Malaysia) terdapat  Rezeki untuk dia.
Mungkin Allah telah menetapkan rezekinya disini.
Ramai yang terpaksa meninggalkan negara sendiri
berhijrah ke negara orang dan "LUCK"  di negara Orang bukan di negara sendiri.
Sebegitulah juga Aaron Aziz.
Dan kemenanganya Aaron Aziz pada ABPBH adalah undian dari Rakyat Malaysia.
Bukannya SMS seperti sesetengah program realiti yang meminta penonton mengundi melalui SMS
seperti penonton di Brunai dan Singapura,
KALAULAH
ABPBH meminta undian SMS dari penonton COMFIRM juga Aaron Aziz akan menang
atas Undian dari peminatnya di Singapura.

Namun apa yang adando rasakan.
Ketidakpuashatian Zed Zaidi atas kemenagan Aaron Aziz.
 Zed Zaidi yang juga merupakan Timbalan Presiden Seniman.
meluahkan perasaan ‘kesal’ ke atas kemenangan Aaron Aziz di laman Twitternya yang bebunyi,
 ”AKU LEBIH BERBANGGA KALAU RAKYAT MALAYSIA YANG MENANG!!! Terima kasih rakyat Malaysia kerana mengalakan artis luar merosakan industri seni!”…

Adando tak faham
apa yang dimaksudkan dengan kehadiran artis luar merosakankan industri seni.
Adakah sebelum ini artis luar yang datang ke malaysia merosakan industri seni malaysia..??
Mungkin
Zed Zaidi takut akan periuk nasi dia kan sedikit terjejas dengan kebanjiran artis dari luar.


Dalam Program TV yang terbaru
 di Channel Astro 104 setiap Sabtu
Rancangan MANIA
mengundang pemuzik AHMAD DHANI
untuk menjadi pembimbing untuk artis dibawah empayarnya.
Dari negara mana asalnya Ahmad Dhani ini..???
Kenapa Zed Zaidi tak kata pula kehadiran Ahmad Dhani merosakkan seni Malaysia..??
Kalau Ahmad Dhani ini merosakan industri Seni kenapa diundang untuk menjadi empayar membimbing artis malaysia.
Bahkan ramai artis Malaysia sendiri berminat untuk mendapat khidmat / lagu dari Ahmad Dhani.
Kenapa ambil Ahmad Dhani membuka empayar..??
sudah tak ada ke PEMUZIK Malaysia selain Datuk M.Nasir dan Aubrey Suwito.


Selain itu kenapa tidak membangkang tentang penganugerahan pingat terhadap
Shah Rukh Khan sehingga membawa gelaran Datuk. 
Seandainya artis luar ini merosakan industri seni
KENAPA HARUS
dianugerahkan pangkat Datuk.

Kemenangan Aaron Aziz sebenarnya adalah satu tamparan bagi pelakon pelakon Malaysia
untuk bersaing dengan lebih sihat lagi.
Penonton sekarang lebih bijak menilai,
BAKAT adalah diutamakan.
Paras rupa adalah bonus sahaja.
sebab itu
ada Program realiti di TV 3
 "VOKAL BUKAN SEKADAR RUPA"
Bah kan
Program realiti "KILAUAN EMAS" pun dapat sambutan.





GEMPA BUMI + TSUNAMI

Berpeluh, Lemah satu badan, Cemas, berdebar
Bila tengah tengah duduk tengok TV tetiba terasa gegaran.
TV yang tengah di tengok pun terpadam,
Kipas tengah berpusing jatuh kelantai,
Nasib baik tak jatuh atas adando.
Bila tengok keluar melalui tingkap rumah,
tengok orang ramai dah berpusu pusu bertempiaran menyelamatkan diri.
Adando pun apa lagi, entah lari ikut tingkap atau pun pintu,
adando tak perasan. tapi yang pasti, entah macam mana adando boleh berada di pantai pula.
Mula mula laut OK aje, tetiba semua orang lari tak tentu hala
sambil jerit jerit
Lari...lari...lari.....Tsunami...
Adando terpingga pingga...
sambil melihat ke arah laut, memang nampak ngan jelas
Ombak yang memang besar tengah menuju kearah pantai..
Adando pun lintang pukang selamatkan diri,
tapi tak tahu nak lari kemana
sebab nak lari ke Darat ada gempa bumi
sedangkan laut pula ada tsunami...
Masa inilah adando rasa,
nak meraung raung....
tapi nasib baiklah boleh lari atas bukit
tapi tak taulah bukit apa.
Yang pasti adando selamat.
tetiba wife adando kata
"Bang....Bangun..Tolong buat susu Eryna...!!!"
Peeehhh....
Mimpi rupanya...!!!!
Tapi suasana tu memang membuatkan adando rasa takut sangat,
Agaknya sebeginilah rasanya mangsa mangsa yang mengalamainya sendiri.
Syukur...Al-hamdulillah...
kita tak pernah merasai semuanya.
kepada mangsa gempa bumi di aceh
Semoga semuanya akan dilindungi oleh Allah.

Thursday, April 12, 2012

HADIAH UNTUK SI BEN 10.........

hello...Hello...Hello....
Jumpa lagi hari ini.
selepas cuti sempena
Pertabalan Agung baru.
Ingat tak entry adando yang bertajuk
" SAMBUTAN BEZDAY SI BEN 10 KALI YANG KE TIGA "
Pada yang belum baca
V
v
V
v
Sewaktu party tu,
Ibubapa beli sendiri hadiah untuk anak masing masing
so
ibubapa takkan nak berkira sangat
untuk anak sendiri.
kalau beli hadiah yang mahal pun
bukan orang lain yang dapat
anak sendiri yg dapat.
Si Ben 10 Aidid Airiel Shahreza
bersama hadiah hamper yang adando & isteri beri.
Hamper ni adalah
set makan
jenama BEN 10
Set pinggan makan.
ada pinggan, sudu, cawan, mangkuk, sudu dan garpu.
Botol air juga Ben10
Bekas makanan Ben10


Dalam bekas makanan tu ada
Sudu, Garpu dan tray.
Mangkuk sup.
saiz sederhana dan kecik.
tetap Ben10
 Semua sekali barangan ini
adando beli dalam RM 70 juga.
tapi
tak mengapa untuk satu satunya
My Hero Aidid.

SAMBUTAN BEZDAY SI BEN 10 KALI YANG KE 3

Salam Hari Isnin.
Kali ini adando nak story tentang
Celebrate Birthday  kali ke 3.
Aidid Airiel Shahreza A.K.A Ben 10.
Ko Hada celebrate birthay sampai 3 kali..???
Ha...ha...ha.....
jika celebrate yang pertama kami anak beranak sahaja.
Celebrate kali ke dua - Suprise Party di Sungai Petani.
Celebrate kali ke tiga ini pula
dianjurkan oleh Taska Permata dibawah Puspanita Hospital Sungai Buloh.
Selepas bibik Adando balik Indon
anak anak adando terpaksalah tinggal di Taska ini.
Taska ini menganjurkan party Birthday bagi kanak kanak yang lahir pada bulan
Januari, Febuari dan March sahaja.
So
Mana mana mak ayah yang nak joint cuma bayar RM 100 sahaja.
dan Puspanita beri hadiah untuk anak anak yang sambut Birthday.
JOM,
kita terjah party Birthday ini.
Party birthday ini dibuat di Dewan Quarters Hospital.
ini pintu masuk dewan yang dihiasi dengan belon belon.
Sebahagian dari decoration
yang di buat untuk memeriahkan suasana dewan.
Ruang untuk potong kek.
Doorgift yang disediakan untuk para tetamu

Makanan yang disediakan.
memang banyak
Sumbangan dari ibubapa dan juga taska.
Inilah yang dikatakan
Rezeki budak budak. 
Hadiah Hadiah yang akan diberikan kepada
anak anak yang sambut Birthday.
KEK ANGRY BIRD.
Colourfull....
Beratur dahulu sebelum menuju ke dewan party.
Duduk menantikan acara yang akan berlangsung.
Upacara memotong Kek.
untuk anak anak yang lahir dari bulan Januari, Febuary dan March.
Tapi
Adando tengok Si Airiel (Ben 10) yang terlebih lebih
Macam party birthday dia sorang aje...
Sebelum tu,
Nyanyi ramai ramai dahulu
lagu Happy Birthday
dan
Allah selamatkan kamu.
Kek dah potong,
Apa lagi time to eat...!!!
Salah seorang kanak kanak istimewa yang stay di Taska.
Makan sambil santai.
Makan jangan tak makan.
Lepas makan ada show dari
Mr Clown.
Mr Clown inilah yang ditunggu tunggu oleh budak budak.
Dengan Lawaknya dan show magic.
Tengok gambar2 bawah ni,
Si Ben10 dipermainkan oleh Mr Clown. 
Kayu yang dipegang oleh Aidid tu,
bila Mr Clown pegang elok aje kayu tu,
Bila diserahkan pada Aidid
kayu tu patah..
Semua gelak masa tu,
Aidid pun merah padam muka dia
last last aidid cakap kat Mr Clown tu
"Uncle Badut, janganlah nak malukan saya..."
lagi semua tergelak...!!!
Dan akhir sekali,
Badut tu beri dia kayu yang original.
Konon magiclah tu...!!!
v
v
v
Yang ini turn
Princess Aida pula buat magic.
Mula2 berdiri sebelah kiri Mr Clown dan masukkan kain dalam uncang tu,
bila berdiri sebelah kanan, Mr Clown suruh E'sya ambik kain tu semula,
tapi kain tu dah tak ada..
Magic juga lagi..
v
v
Last sekali main game
kerusi beracun.
Permainan yang paling E'sya suka sekali.
Dari seramai tu,
akhirnya tinggal 5 orang.
Aidid dan E'sya
kira Top 5 jugalah.
Bila time muzik berbunyi so kena pusing kerusi dan
bila muzik stop kena rebut kerusi.
Bila dah tinggal 5 orang ini
Mr Clown pakaikan mereka wig
tapi masa tu muzik masih berbunyi lagi.
Tengoklah E'sya dipakaikan wig.
memang semua ketawa...
Tengok gambar atas tu,
si ben10 Airiel ketawakan
kakaknya dan kawankawan dia pakai wig.
last last dia pun kena pakai juga wig
Moh tengok
v
v
v
v
v
Ha..ha...ha.....
Ko hada...???
suka sangat ketawakan kengkawan
last last dia pun kena pakai juga.

Bila dah pakai wig.
semua sibuk nak ambik gambar.
disamping tu
dok tahan malu jugalah.
Leka leka ambik gambar,
Mr clown pun off kan lagu.
tak ada sorang pun yang perasan lagu dah off
so
tak rebut pun kerusi...
Tapi last last sekali
Budak yang baju merah seluar hitam tu
sudah penat berdiri
dia pun duduk.
Maka dialah pemenang...!!!
Mr Clown kata
"ambiklah gambar tak payah rebut kerusi."
Semua ketawa..!!!
v
v
Jam sudah hampir 5.30 patang.
Seisi terakhir ialah
penyampaian hadiah.
Suka dapat hadiah.
v
v
v
Yang ini turn Si Ben 10 Airiel terima hadiah.
Mr Clown ni memang suka pada Airiel
Maybe sebab mulut Airiel ni banyak cakap kot....
Salam Mr Clown.
Yeeaahh...
Dapat juga hadiah.
Hadiah ni adalah
dari ibu bapa masing masing
so terpulang pada ibu bapa
Apa dan berapa RM hadiah
yang nak berikan kepada anak sendiri.

Pose bersama Hadiah.
v
v
v
Habis Party sebelum balik
Bergambar bersama Mr Clown dulu
Princess E'sya happy sangat.
Time nak balik ni Esya OK aje.
tapi
v
v
v
v
Si Ben 10 airiel agak sedey sikit
terpaksa berpisah dengan Mr Clown.
"Uncle Badut, janganlah balik..." kata Airiel.
Buat Mr Clown tu jadi serba salah.
Tengok muka sedey si Ben 10.
Banyak kali Airiel bersuara
"Uncle badut, janganlah balik,
abang tak puas main dengan uncle badut"
"Uncle Badut duduklah rumah abang.."
( Mak aiiii....ajak tinggal serumah dengan adando...)
v
v
Ni pula wajah anak no 3 adando.
Aida Eryna Qaireen.
Shomell & Cute tak...???
v
v
ini pula gambar E'sya dengan kawan (anak Jiran)
namanya Adriana.
Sebaya dengan Esya tapi kecik molek aje size dia.
Jam 6.00 ptg Program tamat.
Memang puas hati party ini.
Meriah sangat.
Keriangan dan kegembiraan anak anak tak usah cakaplah.