~ SAHABAT SAHABAT BLOGGER ~

There was an error in this gadget

IKLAN SEBENTAR

Tuesday, February 28, 2012

PERKARA WAJIB SEBELUM BERADU........

SALAM SEJAHTERA
Kali ini adando nak cerita tentang
satu perkara yang wajib adando atau my beloved wife
kena buat
sebelum anak anak nak tidur.
iaitu
Kena baca buku cerita
Kalau tidak anak anak adando tak mahu tidur.
Inilah naskah buku.
KOLEKSI CERITA FABEL TELADAN.
Cerita cerita yang terdapat dalam buku ini
adalah cerita cerita rakyat
yang sudah pasti kita pun pernah mendengarnya.
Buku ini my wife beli di tempat kerjanya.
Buku ni mempunyai 6 tajuk.
Setiap malam
Adando ataupun My wife
akan membaca satu tajuk.
Maknanya satu malam satu cerita.
KEBIJAKSANAAN SANG KANCIL.
Mengisahkan kebijaksanaan sang kancil menyelamatkan
Sang Kerbau dari di makan oleh sang Buaya.
SANG GAGAK DENGAN TAKAR
Mengisahkan kebijaksanaan sang gagak yang kehausan
dipadang pasir. Sang gagak Terjumpa Takar yang mempunyai air didalamnya.
Namun disebabkan mungcung takar yang panjang
maka sang gagak tidak dapat meminum air yang terdapat didalam takar itu.
Namun diatas kebijaksaan gagak
dia telah memasukan batu batu dan tahap air didalam takar itu naik
 akhirnya dia berjaya
menghilangkan dahaganya.
SANG KERENGGA
Mengisahkan tentang sang kerengga yang tamak.
Dia mendapat jemputan kenduri dihujung kampung.
Sewaktu berjalan ke hujung kampung dia bertemu dengan sang tikus
yang mengajak dia pergi kenduri di kaki bukit pula.
namun disebabkan ketamakan sang kerengga telah berbelah bagi.
namun akhirnya disebabkan ketamakan
sang kerengga terlepas kedua dua kenduri.
Disebabkan lapar sang kerengga telah mengikat perutnya.
Sebab itu kerengga berpinggang ramping.
SIAPA PENGAWAL RIMBA ?
Cerita ini  berkisah tentang seekor gajah yang mempunyai Prinsip tidak mahu berkawan.
Namun sekumpulan binatang didalam hutan telah diganggu oleh sang belang.
Sekumpulan haiwan itu meminta pertolongan dengan sang Gajah untuk mengusir sang belang.
Akhirnya sang Gajah membantu sekumpulan haiwan tadi.
Dan semenjak dari itu Sang Gajah telah dilantik
menjadi Pengawal Rimba.
SINGA DAN TIKUS
Singa dan tikus mengisahkan tentang
seekor Singa ingin memakan tikus tetapi sang tukis telah merayu
supaya sang Singa melepaskannya dan tidak memakannya.
Sang Singa bersetuju melepaskan sang Tikus.
Satu hari
Sang Singga telah termasuk didalam perangkap.
Sang singa meminta tolong.
Sang tikus mendengar jeritan sang singga meminta tolong
dan diatas kebaikan sang singa yang tidak memakan tikus
akhirnya sang tikus menolong melepaskan sang singa dari jerat.
SEMUT DAN MERPATI.
Mengisahkan sikap tolong menolong sang semut dan merpati.
Sang semut telah hanyut didalam sungai
dan merpati telah menolong menjatuhkan daun untuk menyelamatkan sang semut.
Satu hari ada pemburu telah cuba untuk
menembak Merpati
dan sang semut telah menggagalkan pemburu itu menembak merpati.


Adando dah naik Hafal cerita didalam buku ini.
tapi banyak sebenarnya faedah yang diperolehi dengan buku ini.
Boleh memberi pengajaran dan tauladan kepada anak anak adando.
selain itu boleh mengajar anak anak adando
mengeja patah patah perkataan.

Monday, February 27, 2012

HADIAH.............

Salam Petang Isnin.
Lewat sikit adando masukkan entry hari ini.
Maklum ajelah duduk bersapau kat
Hotel Mandrin Oriental Kuala Lumpur
atas urusan kerja..!!!

Hari ini,Adando nak berstory tentang HADIAH.
Apa perasaan korang bila dapat HADIAH..???
Bagi adando, Sangatlah suka dapat hadiah
tak kisahlah samaada hadiah tu besar atau kecil
Murah atau MAHAL
yang penting keiklasan si pemberi hadiah
atas tanda ingatan kepada adando.
( Ada ke yang tergerak hati nak beri adando Hadiah bila baca ni...??? )
h...hi...hi...hi...hi.....hooooo.........!!!!

Sebenarnya adando nak cerita pasal hadiah ni.
last weeks, adando beri hadiah untuk
anak anak adando.
Beri hadiah kerana bersebab.
Yang ini untuk anak adando yang sulong.
Aida Syadiena Illiesya.
yang berusia 6 tahun.
Sekolah tadika Q~dess.
Sebab beri hadiah kat dia
adalah kerana sepanjang bulan FEBUARI 2012
dia punya SPELLING di sekolah
BAHASA MALAYSIA dan BAHASA INGGERIS
Semuanya betul.
Sebab itu adando beri dia Hadiah
sebagai Perangsang
untuk dia terus tekun belajar dan lebih berjaya.
Punyalah dia suka dan excited.
 
Peminat dan pengumpul koleksi
karikatur "PRINCESS"
so
adando beri dia
TOWEL MANDI PRINCESS
V
V
V
Ini pula untuk anak adando yang no 2
My Hero
Si BEN 10
Aidid.Airiel Shahreza.
Usia 3 tahun
8hb March 2012 nanti genap 4 tahun.
Adando beri dia hadiah
sebab
Dia begitu Prihatin menjaga adiknya
di TASKA.
Walaupun sebenarnya sekadar nak menjaga hatinya
supaya dia tak terasa bila adando beri hadiah pada kakaknya.
biar adil dan saksama.
Pengumpul barang barang karaktor kartun BEN 10.
Beg Galas yang membolehkan dia
meletakan kain baju untuk ke Taska.
V
V
V
V
V
V
V
PERIUK NASI JENAMA PHILIPS.
Yang ini untuk
My Beloved Wife.
Hadiahkan dia Periuk Nasi ini
sebab
S.A.Y.A.N.G
Dah macam MODEL pula adando tengok gambar ni.
inilah dia Periuk nasi Philips tu.
Adando beri sebab
nak gantikan PERIUK NASI LAMA.
Periuk nasi ini dah sebaya dengan usia usia perkawinan adando.
Dah nak masuk 10 tahun.
Banyak jasa periuk nasi ini.
Tak pernah rosak @ buat hal
tapi adando gantikan sebab
v
v
v
v
Soket Wiyer dia dah longgar.
maybe sebab selalu panas
jadi dia longgar dan bahaya.
Jadi sebab sayangkan isteri
adando belikan dia peruk nasi baru.
mana nak tau, takut my wife terkena
kejutan Elektrik pula.

Sebab tu adando kata tadi:
Beri hadiah ni kat wife sebab SAYANG kat dia.
takut dia terkena kejutan elektrik..
nanti PUNK pula rambut dia...
ha...ha...ha.....

Friday, February 24, 2012

LAWATAN KE " BERNAMA "

SaLaM JuMaAt
24 Februari 2012.
Agak lewat sedikit adando buat entry hari ini.
Maklum sahajalah,
Pagi pagi adando and staf yang lain telah pergi ke
" PERTUBUHAN BERITA NASIONAL MALAYSIA "
Atau ringkasanya
BERNAMA.
sebab ada lawatan.
( rasa macam rombongan di zaman sekolah dulu...!!! )
Sebut aje "BERNAMA" sure ramai yang tau.
Kalau kita baca artikal di mana mana paper
kadang kala terdapat dihujung artikal itu "BERNAMA"
Bermakna artikal itu datangnya dari sumber BERNAMA.
Kalau tak tau juga apa itu BERNAMA
Klik aje kat bawah ni
v
v
v
v
v

Menara / Bangunan / Wisma BERNAMA
terletak di jalan Tun Razak
Jalan masuknya betul betul
 sebelah Perpustakaan Negara.
Lokasinya agak tersorok kebelakang sedikit.
Didalamnya Wisma BERNAMA terdapat
Konti Radio
dan
Studio rakaman.

Studio BERNAMA TV : http://www.bernama-tv.com/
Konti BERNAMA Radio : http://www.radio24.com.my/

Mudah dan senangnya kita untuk mendapat
bermacam macam berita / info
mengenai pelbagai topik.

Kedatangan kami disambut mesra oleh :

http://www.bernama.com/aboutbernama/bm/detail/gmo.htm

Tuan SYED KHEDHER ISMAIL AL-QUDSY
Pengurus Kanan Latihan.
Seorang yang ramah.

Kami dibawa bertemu dengan
KETUA PENGARANG BERNAMA.
DATUK YONG SOO HEONG.

http://www.bernama.com/aboutbernama/bm/detail/ed.htm

Sementara menanti kedatangan Datuk Yong
adando sempat juga berposing
mengabadikan kenangan.
Sebab
Bukan senang nak masuk kat menara BERNAMA.
Sempat Pose kat LOGO BERNAMA.
Layanzz....!!!

pose lagi...
tapi
Gambar ni bukan ehsan dari BERNAMA.
ha..ha...ha.....

Dan yang ini pula,
Gambar gambar yang terdapat di dalam Frame itu
 mereka mereka yang pernah menjadi
KETUA PENGARANG
di JABATAN PENGARANG BERNAMA.
Seisi Briefing bersama
Ketua Pengarang BERNAMA
Datuk Yong

Datuk Yong seorang yang sangat Friendly.
Briefing ini tidak lama
sebab kekangan masa Datuk Yong
yang amat sibuk.
Datuk Yong juga sempat bergurau
sewaktu briefing ni...
Jangan salah sangka pula
Tengok Adando boleh pose lagi.
Masa ini dah habis Briefing.
Seisi berbual bual keluar topik..!!!

Apapun lawatan ke BERNAMA ini
sangat memberi banyak pengatahuan.
Dan ada yang menarik minat adando
Deco dingding
didalam Menara BERNAMA
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v




Rangkap rangkap pantun.
Khazanah melayu.
Ada juga perkataan yang Adando
tak pernah dengar dan
tak faham maksudnya.
antaranya:
PADI SEGEMAL
MEREKAP
KEMUMU

Kalau sahabat sahabat adando
boleh beri makna perkataan
yang adando tak faham tu
dipersilakan.

Sekian
TERIMA KASIH.

~ ~ SEGMENT TAMBAH FOLLOWER TANPA BLOGWALKING BY MD ~ ~


SALAM SEJAHTERA.
Jom sertai.....!!!!
http://mrdoctorspeaking.blogspot.com/2012/02/segmen-tambah-follower-tanpa.html


Adando
 joint SEGMENT yang telah dianjurkan oleh
v
v
v
MD / Mr Doctor

Kalau anda semua nak joint
senang aje
Semua syarat dan terma
klik kat sini
V
v
v

Adando berpendapat akan tentang
SISTEM GROUPING
yang dibuat adalah sangat bagus.
Bagi adando
apa yang penting adalah
kita dapat menambah sahabat lagi.

Terima Kasih kepada MD kerana menganjurkan segment ini.
Kepada rakan rakan / follower adando yang disayang sekalian
Marilah kita MEMERIAHKAN segmen ini.

Thursday, February 23, 2012

KHAMIS ~ 23 FEBUARI 2012

Pagi ini adando tak sempat nak buat entry panjang.
so
adando cuma sempat nak
ucapkan
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


Wednesday, February 22, 2012

# W.W.... GENTING HIGHLAND............

SALAM SEJAHTERA.
Kali ini adando nak cerita ringkas aje..
Berjimba with famili di
GENTING HIGHLAND.
From Goh Tong naik Cable Car ke Puncak Genting Highland.
Stay kat sini ke...????

Pose untuk semua pembaca blog Adando.
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Yang ini menarik minat Adando.
Motor Honda 70 yang dah di ubah suai...!!!

Monday, February 20, 2012

UMRAH.

Selamat Sejahtera.
Sabtu Lepas Mertua adando berangkat menunaikan Umrah.
My Mertua sampai di Rumah adando pada
petang Khamis 16 Febuari 2012.
Jumaat adando ambik Cuti.
Nasib baik adando ambik cuti Jumaat tu
sebab
Ramai saudara mara datang bertamu rumah adando
untuk bertemu dengan mertua adando
sebelum berangkat ke Mekah
pada hari Sabtu 17 Febuari 2012.
Mertua adando menunaikan umrah mengikut pakej
dari

Mertua pergi bersama groupnya yang dari Sungai Petani.
semuanya seramai 10 orang.
TAG Bapa mertua.
TAG Mak Mertua.
Flight jam 3.00ptg
tetapi
jam 12.00tengahari semua berkumpul di KLIA.
sebab ada sedikit taklimat dari Syaza Travel untuk jemaah umrah.
Jadi Adando bersama famili
bertolak ke KLIA jam 11.00pagi.
Sebahagian cucu yang menghantar Tok Yan & Mak tok.
Inilah Jamaah Umrah
yang datang dari Sg Petani, Kedah.
Bergambar dengan Famili.
Posing dengan Anak menantu...
mana adando..??
Merakam kenangan
Kawan kawan mertua.
Mak mertua ( Mak Ani )
Get Ready untuk Check-in.
Mertua.
Melayan Cucu yang sibuk nak tengok Tag Tok Yan.
Pose Adando with my Beloved wife
and Princess Eryna.
Jam 1.45ptg
mertua sudah bersedia masuk untuk melapor diri
Pemeriksaan sebelum masuk turun.
Lambaian kepada cucu, anak dan menantu...!!!
Bila semua dah selesai.
berangkatlah kami meninggalkan KLIA.
Ya Allah...
selamatkanlah perjalanan pergi dan balik mertua ku.
Permudahkan segala urusan mertua ku
sebagai tetamu mu.
Berilah mertua ku kesihatan dan kesejahteraan,
Berkati dan Rahmatilah mertua ku.
Terimalah segala amal ibadahnya disana....
Insyaallah........
A.M.I.N