~ SAHABAT SAHABAT BLOGGER ~

There was an error in this gadget

IKLAN SEBENTAR

Wednesday, July 13, 2011

LAWAK.....

"Daddy & Mummy, dengar tau Kakak cakap ni....." kata Esya.
"Ok...daddy dengar...."Balas aku... (perasaan excited ini)

Esya pun berkata:
"Pertama : Mengucap dua kali masyahadah.
kedua     : Sembahyang lima waktu.
Ketiga    : Berpuasa di bulan Ramadhan.
keempat : Zakat.
kelima    : menunaikan Haji."

"Betul tak daddy..." Tanya Esya pada aku...
"Betul Sesangat, kakak dah pandai...Tapi apa tu dia kakak..?? Tanya aku..
Dengan selamba & Muka konfiden Esya menjawab:
"RUKUN NEGARA...."

Apalagi aku dan Wife pun tergelak sakanlah....
Walaupun aku ketawa tetapi aku tetap juga katakan bahawa itu bukan
Rukun Negara tapi Rukun Islam....

"Betullah daddy...Rukun Negara..." Esya membela diri..
lepas tu dengan semangat esya berkata :
"kepercayaan kepada tuhan.
Kesetian kepada raja dan negara
Keluhuran perlembagan
Kedaulatan undang undang
kesopanan dan kesusilaan....

"Apa pula tu...???" tanya aku pada Esya

"RUKUN ISLAM..." jawab E'sya selamba dengan muka tak bersalah..

Sekali lagi aku & wife tersenyum...
"Kakak yang memula tadi Rukun Islam, yang kedua tu Rukun Negara" kata aku.
"Taklah....Cikgu ajar kakak macam tu kat sekolah..." E'sya Menyankal.
"Oklah...nanti kakak pergi sekolah, Kakak tanya semula dengan cikgu..OK..." kata aku


Inilah...bebudak lebih percaya akan kata kata Cikgu dari kata kita dalam bab pelajaran.
Sebenarnya E'sya confius antara Rukun Islam & Rukun Negara.
Apapun aku bangga anak aku dah boleh menghafal Rukun Islam & Rukun Negara.

8 comments:

NM02 said...

dia masih keliru la tu bang... tapi kelakar la masa kau citer kat aku... hahaha

ayie said...

wah comelnyeee dpt ingat rukun3 penting..hihi

ADAN + LINA said...

NM02: aku rasa kalau ko ada masa tu sure ko pun telentang gelak...

ADAN + LINA said...

ayie: Al-hamdulillah....dia boleh ingat..
daddy dia pun tak berapa nak hafal Rukun Negara...!!! ha...ha...ha.....

Papa Mifz said...

sudah tuka ka...hehe

saLLy sWeeT said...

hahaha... naseb baik die x tanya rukun nikah bang oi...

ADAN + LINA said...

Papa Mifz: Confius....!!!!

ADAN + LINA said...

Cik sally sweet: Kalau dia tanya Rukun Nikah,
aku suruh aje Untie sally tolong jawabkan....
ha...ha...ha....