~ SAHABAT SAHABAT BLOGGER ~

There was an error in this gadget

IKLAN SEBENTAR

Tuesday, February 28, 2012

PERKARA WAJIB SEBELUM BERADU........

SALAM SEJAHTERA
Kali ini adando nak cerita tentang
satu perkara yang wajib adando atau my beloved wife
kena buat
sebelum anak anak nak tidur.
iaitu
Kena baca buku cerita
Kalau tidak anak anak adando tak mahu tidur.
Inilah naskah buku.
KOLEKSI CERITA FABEL TELADAN.
Cerita cerita yang terdapat dalam buku ini
adalah cerita cerita rakyat
yang sudah pasti kita pun pernah mendengarnya.
Buku ini my wife beli di tempat kerjanya.
Buku ni mempunyai 6 tajuk.
Setiap malam
Adando ataupun My wife
akan membaca satu tajuk.
Maknanya satu malam satu cerita.
KEBIJAKSANAAN SANG KANCIL.
Mengisahkan kebijaksanaan sang kancil menyelamatkan
Sang Kerbau dari di makan oleh sang Buaya.
SANG GAGAK DENGAN TAKAR
Mengisahkan kebijaksanaan sang gagak yang kehausan
dipadang pasir. Sang gagak Terjumpa Takar yang mempunyai air didalamnya.
Namun disebabkan mungcung takar yang panjang
maka sang gagak tidak dapat meminum air yang terdapat didalam takar itu.
Namun diatas kebijaksaan gagak
dia telah memasukan batu batu dan tahap air didalam takar itu naik
 akhirnya dia berjaya
menghilangkan dahaganya.
SANG KERENGGA
Mengisahkan tentang sang kerengga yang tamak.
Dia mendapat jemputan kenduri dihujung kampung.
Sewaktu berjalan ke hujung kampung dia bertemu dengan sang tikus
yang mengajak dia pergi kenduri di kaki bukit pula.
namun disebabkan ketamakan sang kerengga telah berbelah bagi.
namun akhirnya disebabkan ketamakan
sang kerengga terlepas kedua dua kenduri.
Disebabkan lapar sang kerengga telah mengikat perutnya.
Sebab itu kerengga berpinggang ramping.
SIAPA PENGAWAL RIMBA ?
Cerita ini  berkisah tentang seekor gajah yang mempunyai Prinsip tidak mahu berkawan.
Namun sekumpulan binatang didalam hutan telah diganggu oleh sang belang.
Sekumpulan haiwan itu meminta pertolongan dengan sang Gajah untuk mengusir sang belang.
Akhirnya sang Gajah membantu sekumpulan haiwan tadi.
Dan semenjak dari itu Sang Gajah telah dilantik
menjadi Pengawal Rimba.
SINGA DAN TIKUS
Singa dan tikus mengisahkan tentang
seekor Singa ingin memakan tikus tetapi sang tukis telah merayu
supaya sang Singa melepaskannya dan tidak memakannya.
Sang Singa bersetuju melepaskan sang Tikus.
Satu hari
Sang Singga telah termasuk didalam perangkap.
Sang singa meminta tolong.
Sang tikus mendengar jeritan sang singga meminta tolong
dan diatas kebaikan sang singa yang tidak memakan tikus
akhirnya sang tikus menolong melepaskan sang singa dari jerat.
SEMUT DAN MERPATI.
Mengisahkan sikap tolong menolong sang semut dan merpati.
Sang semut telah hanyut didalam sungai
dan merpati telah menolong menjatuhkan daun untuk menyelamatkan sang semut.
Satu hari ada pemburu telah cuba untuk
menembak Merpati
dan sang semut telah menggagalkan pemburu itu menembak merpati.


Adando dah naik Hafal cerita didalam buku ini.
tapi banyak sebenarnya faedah yang diperolehi dengan buku ini.
Boleh memberi pengajaran dan tauladan kepada anak anak adando.
selain itu boleh mengajar anak anak adando
mengeja patah patah perkataan.

8 comments:

wahida said...

lepas anak2 dah tdo, ko ngan org umah ko buat apa lak? hahaha..

larikkk..

..::SangRatoo::.. said...

hehehehe..noks..aku baru nak tanye..ko dah tanyekan..ko jawab bang?! hehehe

ciksukaberangan said...

wah.. bestlah cite die. pernah baca gak masa kecik2. tapi mana tah hilang buku nye. hih i^^

~ ADANDO ~ said...

Wahida: nanti aku ambil gambar. aku buat entry apa aku buat lps anak anak tido...!!!!
puas hati...???

hi...hi...hi......

~ ADANDO ~ said...

Sang Ratoo: Jue..lepas anak anak tido...adando & wife buka kitab pula...

kalau malam jumaat, Awal sikit baca buku untuk budak2 ni sebab nak beri dia tidur lebih awal...

ha...ha...ha....

~ ADANDO ~ said...

Ciksukaberangan: nanti nak cari buku lain pula..Dah BOSAN dengan buku ni...

sha my heart said...

bagus la kalu terapkan dengan pendidikan sejak anak muda.

anisalya said...

selalunya husben bercerita dgn anak2. dia tak bacakan buku tapi buat cerita sendiri.